Werkwijze
Wij bieden praktische, klachtgerichte en, oplossingsgerichte psychologische hulp. Deze is in principe kortdurend. We proberen onze cliënten zo klantgericht en kort mogelijk te behandelen. Dat betekent dat gesprekken zo eenvoudig mogelijk en dicht bij de realiteit worden gehouden. We besteden ook aandacht aan de rol van de omstandigheden en de omgeving, relatie en gezinstherapie behoort niet voor niets ook tot ons aanbod. We kijken wat iemand aankan en waar diegene echt iets aan heeft qua therapievorm. Dat zetten we dan in. Therapie is bij ons geen pakket wat bestaat uit vaste onderdelen, maar een groeiproces wat we samen met u vormgeven.
Cliënten die hulp vragen zijn snel aan de beurt. De wachtlijst is in de meeste gevallen korter dan een week. Dat is voor u prettig, want uit ervaring weten we cliënten pas hulp vragen als u zelf al het nodige heeft geprobeerd.
Behalve tijdens kantooruren kunt u bij ons ook op dinsdagavond terecht. In overleg zijn ook andere momenten te plannen. Bovendien is een huisbezoek mogelijk als u niet in staat bent om naar onze praktijk te komen.
Hoe ziet een therapie of onderzoekstraject er uit?
Eerst naar de huisarts
De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij psychische klachten. Die kan ervoor kiezen om de klachten zelf te behandelen of om de patiënt door te verwijzen. Een verwijsbrief van de huisarts is bovendien nodig om de behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen van uw zorgverzekering. Mensen met lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen of mensen met chronische (stabiele) problematiek zal de huisarts doorverwijzen naar de basis GGZ. Psychologie Centraal valt daar onder. Heeft u ernstiger psychische problemen, waarvoor een langer of intensiever traject nodig is, dan verwijst uw huisarts u door naar de gespecialiseerde GGZ. Een verwijzing van de huisarts is ook hier noodzakelijk om voor vergoeding in aanmerking te komen.
De intake
Het eerste gesprek, waarvoor we een uur plannen, is de intake. De duur van vervolggesprekken is voor een individuele therapie drie kwartier. Bij relatie- of gezinstherapie zijn ook gesprekken van negentig minuten mogelijk.
Bij de intake maken we een inschatting of een kortdurende behandeling (maximaal 12 gesprekken) voldoende is om u verder te helpen. Allereerst onderzoeken we samen met u wat precies uw probleem is, hoe dit in stand gehouden wordt en welke achtergronden uit uw verleden en actuele situatie erin meespelen. Vervolgens overleggen we met u welke doelen het beste aansluiten op uw wensen en behoeften.
Behandelduur
De duur van de behandeling en de frequentie van de gesprekken zijn afhankelijk van de problematiek en het behandelplan. In het begin hebben we meestal 1 maal per week een gesprek. Later in de behandeling zit er meestal meer tijd tussen de gesprekken.
Bij het maken van de afspraken proberen wij er zoveel mogelijk voor te zorgen dat u geen of een minimale wachttijd heeft. Wij stellen het daarom zeer op prijs als u op tijd aanwezig bent in verband met de afspraken met cliënten die na u komen.